Küf Nedir ?

Nemli ve güneş görmeyen ortamlarda, açıkta bırakılan gıdalar üzerinde vaya nemli bir kumaşın yüzeyinde oluşur. genellikle pamukçuk gibi mavi yeşil renkte ,bazense siyah veya krem renkte ortaya çıkar. pişmiş ve açıkta uzun süre bırakılmış gıdaların üzerinde krem rengi bir tabaka şeklinde de görülebilir.

Küf ,mikroskopla görülebilen küçük mantarlardan oluşur. bazı küf çeşitlerinin bir faydası yoktur hatta zararlıdır fakat bazı küf türleri ilaç yapımında kullanılmaktadır.Örneğin Gerçek antibiyotikler küften, bakteriden ya da bakteri ile küf arası organizmalardan elde edilir.Diğer antibiyotikler ise ya kimyasal bileşimlerden ya da doğal olarak bulunan bir antibiyotikten geliştirilerek üretilir.. Bunlar, bilimsel anlamda gerçek antibiyotik sayılmasalar da. hastalıklarla savaşmada aynı derecede etkilidir..

maya-kuf kuflupeynir

Küfün Faydaları ve Zararları

Antibiyotik yapımında kullanıldığına göre faydalıdır diye düşünmek doğru olmaz. çünkü laboratuvar ortamında faydalı olan küf mantarları kullanılmaktadır.Küf belli bir işlemden geçip ilaç yapımında kullanıldığında faydalıdır fakat evimizin duvarlarında yada mutfağımızdaki gıdaların üzerinde oluşan küfler alerjik reaksiyonlara sebep olur. ve bir an önce temizlenmesi gerekir.

Bilindiği üzere piyasada satılan küflü peynir diğer peynirlerden çok daha değerlidir ve daha pahalıdır. çünkü bu küflü peynirler faydalı küf mantarları barındırır.

Küf mantarları , Göz kızarıklığı, sürekli burun akıntısı, boğaz yanması, uzun süreli öksürük ,nefes darlığı ve çok zayıf bünyelerde iç dokularda mantar enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir, üstelik bu mantar hastalığının tedavisi son derece zordur. Aynı zamanda eklem ağrıları ve sürekli yorgunluk hisseden insanlar evlerinde küf mantarı olup olmadığını kontrol etmelidir. Özellikle asma tavan, dolap arkaları, duvar kağıdı arkaları, bölme duvar içleri küf mantarlarının kolayca ve gözden uzakta geliştiği yerlerdir..üredikleri o gizli yerlerden hava yardımı ile tüm eve yayılabilirler.

küf

Küf Nasıl Temizlenir

Dezenfekte ederek yada silerek yok edemezsiniz. çünkü üreme koşulları ortadan kaldırılmadıkça yeniden hızla üremeye devam edecektir. Duvarların iyice kazınması , tekrar boyanması ve Küf oluşan zeminin mutlaka kuru tutulması gerekiyor. özellikle pencere altı duvarlar pencereden sızan yağmur suyu sebebiyle nemli kalır. bunun önüne geçmeniz gerekiyor. mutfak duvarları yemek buharı sebebiyle nemli kalabilmektedir. mutfağınızı her zaman havalandırın. özellikle yatak odasını her gün mutlaka havalandırılması gerekiyor. yatak örtülerinin ve yastık kılıflarının sık sık değiştirilmesi gerekiyor.

Küflü duvarları temizlerken mutlaka maske kullanılması gerekiyor.

Share this post

PinIt

2 Replies to “Küf Hakkında Bilinmeyenler”

  1. seda dedi ki:

    Küf bir bitki değildir, fungi ( çoğul) ya da fungus (tekil) olarak bitkilerden ayrı bir alem olarak sınıflandırılmaktadır. Bitkiye benzer özellikler göstermekle birlikte tam olarak bitkidir demek yanlış olur, düzeltmek istedim.

    1. ozlem dedi ki:

      Çoğu kaynakta basit bir bitki türü olarak tanımlanmıştır. çıplak gözle görülmeyen bir tür mantar sınıfına giren bir canlı oluşum.. tek hücreli basit bitki olarak tanımlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top