⇔ Enginar yaprağında flavonoidler, klorojenik asit, sinarin, luteolin ve cyrnaroside adlı bileşikler bulunur. İçeriğindeki cynarin etkin maddesi enzimlerinin düzenlenmesinde ve serbest radikal hasarına karşı karaciğeri koruyucu etki gösterir.
⇔ Enginar yaprağı ekstresi, silymarin ve soya fosfolipidlerinin karaciğer sağlığı için etkili olduğu bilimsel araştırmalarda kanıtlanmıştır
⇔ Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu enginar yaprağının safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında kullanımına onay vermiştir.
⇔ Bazı çalışmalar enginar yağrağı ekstresinin kan kolesterol düzeylerini orta derecede düşürebileceğini göstermiştir. Düşük serum kolesterole olan etkisi için günlük 900 mg ila 1500 mglık doz kullanılmıştır.
⇔ Enginar yaprak ekstresinde kabızlık sorununa karşı etkili olan sinarin, scolyoside ve dicaffeoylquinic gibi maddeler bulunur. Bir çalışmada kabızlık da dahil olmak üzere sindirim sorunları olan insanlara günde 3 kez enginar yaprak ekstresi verilmiş ve katılımcıların büyük bir kısmında kabızlık proplemlerinde azalma olduğu tespit edilmiştir.
⇔Kuru Enginar yaprağı , karaciğer ve safra kesesinin çalışmasını hızlandırmak suretiyle bu organlardan kaynaklanan mide ağrılarını ,bulantıyı, yorgunluk hissi ve karın gazlarını azaltır.
⇔ Kanda yağ seviyesini düşürür. Hem damar sertliği hem de safra taşlarının oluşumunda yüksek kan yağları seviyesinin etkili olduğu göz önüne tutulursa, bu açıdan oldukça faydalıdır. Yağ hücrelerinin kana geçmesini engeller.
⇔ Üre ve kolestrolu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılığa ve tüm karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlar.
⇔ Romatizmanın da şikayetlerini giderir.
⇔ Mide ve bağırsağı temizler.
Bir bardak kaynamış suya 1 tutam atıp 15 dakika demlemeye bırakın
günde 3 sefer e kadar içilebilir.
◊Kömeçler kesildikten sonra güneşli havalarda toplanıp gölgede kurutulmalıdır.