Kuruyan Süs Bitkileri Nasıl Canlandırılır?

kuruyan süs bitkileri nasıl canlanır

kuruyan süs bitkileri nasıl canlanır

Kuruyan Süs Bitkileri Nasıl Canlandırılır

İlgisizlikten, yetersiz ışıktan veya yanlış bakim yapılmasından ve çoğunlukla yanlış sulama tekniklerinden dolayı evde baktığımız süs bitkileri kurumaya başlayabilir.

Eğer saksıda yetiştirdiğiniz süs bitkiniz kurumaya yüz tutmuşsa Çiçeği dikkatli bir şekilde saksıdan çıkarın. Köklerine yapışmış olan toprağı köke zarar vermeden dökün ve Kuruyan kök kısımlarını ve yapraklarını kesin. Başka saksının içerisine gübreli  kumlu toprak koyun ve çiçeği yeniden ekin ve yetiştirdiğiniz bitkinin cinsine göre nasıl sulanması gerekiyorsa düzenli şekilde doğru bir sulama yapın. İki hafta içinde yeniden canlanacaktır.

kuruyan süs bitkisini canlandırma
kuruyan süs bitkisini canlandırma

Süs Bitkileri Neden Kurur

Susuzluk
Kış aylarında sağlıklı bitkiler daha az suyla idare edebilseler de, gelişme döneminde susuz kalmaları kurumalarına neden olabilir.


 Aşırı Su

Bitkinin suya ihtiyacı olduğu kadar havaya da ihtiyacı vardır. Özellikle yeşil bitkinin kış aylarında az su istemesine karşılık aşırı sulanması, ortamdan havayı uzaklaştırdığı ve bakteri hastalıklarına neden olduğu için çürümelere yol açar ve bitkiyi kurtarmak mümkün olmaz. Bitki bir dereceye kadar susuzlukla idare edebilir. Susuz kaldığında  en fazla biraz solar ve yaprak döker. sulandığında da canlanır .Fakat fazla su sonucu meydana gelen kök çürümesinin kurtarılması mümkün olmayabilir.


 Aşırı Güneş

Aniden aşırı güneşe çıkarılan salon bitkilerinin yaprakları yanar; toprak sıcaktan kuruyup ısınır ve kök yanmaları meydana gelir bunun sonucunda bitki ölür. Güneşe dayanıklı salon bitkileri bile, direk güneş ışığına alıştırarak çıkarılmalıdır.


 Aşırı Soğuk

Kış aylarında gece ve gündüz ısı farklılıklarının çok olması sonucu bitki üşür ve şoka girer, yaprakları ve gövde solmaya başlar. Bu durumu susuzluk olarak algılayıp su verecek olursak çok kısa süre içinde bitki kurumaya başlar. Bitkinizin gereksinim duyduğu oda sıcaklığıyla ilgili bilgi edinmeli ve ona göre bitkinizi korumalısınız


 Kuru Hava

Kış aylarında ortamdaki kuru hava bitkideki suyu bir sünger gibi emer, yaprak uçlarından başlayan kuruma tüm bitkiye yayılır, bitkinin sağlığı bozulur


 Hava Akımı

İnsanların hava akımında kaldıklarında hastalanıp üşütmeleri gibi, bitkiler de üşür; bunun sonucu yapraklar sararır ve dökülür. Bitkinizi ceyranda kalacak bir yere koymayın


 Işık Yetersizliği

Bitkinizin ihtiyacı kadar ışık aldığından emin olmalısınız.Bitkinin ana ihtiyaçlarından olan ışığın yetersiz olduğu durumlarda, bitki aşırı ve düzensiz uzamaya başlar, yaprakları aşağı sarkar, gövde yaprakları taşıyamaz ve kırılır; çiçekli bitkilerde ise çiçek açma durur, ufalır ve hızla dökülür.


 Sevgisizlik

Bitkileri sadece bir dekorasyon malzemesi gibi görüp, herhangi bir köşeye yerleştirip onlarla ilgilenmezsek, aklımıza geldiğinde su verip onlara gerekli özeni göstermezsek bozulurlar. Sevgi onları büyütecek, geliştirecek en önemli besinlerden biridir. Bitki bakımının en nemli şartı sevgidir. Şunu unutmayın ki bitkiler de sevgiyi hissedebilir

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top