Lohusa Otu

Türkiye’de 25 tür Loğusa otu yetişmektedir ve en yaygın olan A. Clematitis’tir ve çok yıllık bir bitkidir. Kökleri yeraltında sürünerek çevresine yayılan bitkinin gövdesi tüysüz ve dikey olup takriben 30-100 cm boyundadır. Yaprakları uzun saplı kalp veya yumurta şeklindedir

Çiçekleri yaprak sapının dibinden çıkar ve 3-5 adeti bir arada soluk sarı veya kükürt sarısı renktedir. Arı veya sinek gibi böcekler çiçeğin içine girdiklerinde çiçek tarafından döllenme süresi tamamlanana kadar serbest bırakılmaz ve adeta hapsedilirler. Ancak döllenmeden sonra böcekler serbest kalır.

Araştırmalar:

1) J.R.Mose ABD’de yaptığı araştırmalarda Lohusa otu ekstresinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini tespit etmiştir. Loğusa otunun birleşimindeki maddeler direkt antibiyotik etki göstermek yerine akyuvarlardan fagositleri harekete geçirerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bu araştırmada ortaya koyulmuştur.

Bu deneylerde D5 tentürü kullanılmıştır. D1 den alınan bir damla 10 litre alkolle karıştırıldıktan sonra kullanılmış ve bu dozajda sıvılaştırmanın en etkili dozaj olduğu tespit edilmiştir. D5 ten sonra D4 yani 1 ml tentür 1 litre alkolle karıştırıldıktan sonra günde 3-4 defa 10-15 damla 4-6 hafta süreyle alınmalıdır.

2) Almanya’nın Scarbüchen eyalet Üniversitesi Tıp Fakültesinde doktora tezi olarak 1973’te lohusa otuyla ilgili araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalarda kobaylara, çeşitli hastalıklara neden olan bakteriler bulaştırılmış ve kobaylardan bir gruba Lohusa otu ekstresi verilirken diğerlerine  deney ilacı verilmiştir. Loğusa otu ekstresi verilen kobaylara bir şey olmazken diğer gruptaki kobayların yarısının 9 gün içinde bağışıklık sistemi çökmüştür.

3)  Deri ve kaslarda ezilme, sıyrılma, morarma gibi durumlarda Lohusa otunun tentür veya ekstresinden 2 yemek kaşığı kadar alınır ve suyla karıştırıldıktan sonra bez bu su ile ıslatılarak ağrıyan yere sarılırsa iyileştirir. Lohusa otunun bu etkisi bazı bitki uzmanları tarafından deneylerle belgelenmiştir.

Aristolochia_clematitisKompres:

Ana tentürden (D1) veya ekstreden 1-2 kahve kaşığı 200-300 ml suyla karıştırıldıktan sonra bu suyla ıslatılan bez ağrıyan yere sarılır. Şayet tentür veya ekstre temin edilemezse Loğusa otu veya kökü çayı ile de sargı yapılabilir.

Çayı:

Bir kahve kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış Loğusa otu veya yarım kahve kaşığı kurutulmuş, ince kıyılmış Loğusa kökünden demliğe konur ve üzerine 300 ml kaynar su ilave edilir. Çayın deminin çıkması için 5-10 dakika beklenir ve sonra bu bütün çay bir günde azar azar içilir.

Yan tesirleri: Yan tesirinin kansere sebep olabileceği yönündedir. Fakat yeterince kanıtlanamamış bir iddiadır. 

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top