Makadamya Cevizi (Macadamia):

 Macadamia Cevizi , hiçbir meyvede bulunmayan palmitoleic asit içerir. Palmitoleic asit aslında İnsan vücudu tarafından üretilen bir asittir fakat  yaşlandıkça daha az üretilir. Makadamya cevizi bu sebeple özellikle orta yaşın üstündeki insanlara tavsiye edilmektedir.

Dr John MACADAMIA tarafından  yağmur ormanları ile ünlü doğu Avustralya kıyılarında 1857 yılında keşfedildi. Ceviz adını dr john Macadamia dan almıştır. Başlangıçta, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hawaii’de yetiştirildi. Daha sonra aşılama yöntemiyle  Afrika, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkelerde de yetiştirilmeye başlandı.

Macadamia-Nuts-Main

Makadamya cevizinin ağacı, 5 metreye kadar uzayabilir. Ağaç 5 yaşından sonra meyve vermeye başlar ve en üst verimliliğine 10 yaşında ulaşır..

Makadamya cevizi lezzetli, oldukça hoş bir aromaya sahiptir , ağızda dağılan, yağlı bir türdür . İçeriğindeki besin değerleri, vitamin ve yağlar ile özellikle cilt sağlığı için önemlidir.

Makadamya cevizi lif içeriğinin yüksek olmasından dolayı, bağırsak sorunlarına karşı faydalıdır. sindirimi kolaylaştırır. İçerisinde yüksek oranda bulunan arjinin, büyüme ve gelişmeyi tetiklediği için çocuklarda tüketimi önemlidir. Ayrıca kolesterole karşı da faydalıdır.

 

makadamdioCilt sağlığı için gereken enzimleri içermesi sebebiyle Makadamya ceviz yağı kozmetik sanayisinde de kullanılmaktadır.

İyi bir antioksidandır ve selenyum bakımından da zengindir. Bu özelliğiyle kanı temizler ve zehirli toksinlerden arındırır
İkinci tip diyabet hastalarına 1986 yılından beri önerilen diyet tavsiyelerinde gereken kalorinin %15 ila 20’sinin proteinlerden, % 35’den daha azının yağlardan ve %55-60’ının da karbonhidratlardan alınması uygun görülüyordu.

Yapılan son çalışmalar, karbonhidratlar yerine alınacak bazı sağlıklı yağların -tekli doymamış yağ asitleri Kolesterol seviyesini yükseltmeden kan şekerini kontrol altında tuttuğunu göstermiştir. makadamya cevizi bu açıdan diyabet hastalarına tavsiye edilmektedir.

İçerisinde bulunan %78 tekli doymamış yağ asidi makadamya cevizini diğer kuru yemişlerden farklı kılmaktadır

Share this post

PinIt

1 Reply to “Makadamya Cevizinin Faydaları”

  1. aycan demir dedi ki:

    merhaba ben yakın zamanda doa kozmetikten aldım macadamia yağını. Gerçekten cildi rahatlatan harika bir doğal nemlendiriciiiiii

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top