Manyok Kökü (Manyoka)

Diğer isimleri: Manyoka ve Kasava adlarıyla da bilinir.

Sütleğengiller familyasına ait bit bitkidir.150 civarında türü vardır. Bitkinin kullanılan kısmı kökleridir.Her türlü toprağa uyum sağlayan ve yetiştirmesi oldukça basit olan bir bitkidir. Herhangi bir gübreye yada özel bir bakıma ihtiyaç duymaz. zararlı böceklere karşı kendi kendini koruma özelliği olduğundan zirai ilaca da ihtiyaç duymaz.çünkü bitkinin kökünde  ancak pişirildiğinde yok olan zehirli bir madde bulunur ve bu madde zararlı böceklere karşı bitkinin korunmasını sağlar. Tamamen organik olan bir bitkidir. herhangi bir katkı maddesi içermez.

Ekim ve yetiştirme süreci basittir fakat olgunlaştıktan sonra zor bir işçiliği vardır. Kökleri toprağa gömerek ekilen bitki 10 ay gibi bir sürede olgunlaşır. toprak altında kökler çoğalıp yayılır. Bitkinin kökünü toplama işlemi yorucudur. çünkü toprağı kazarak kökleri çıkarmak gerekir .

Manyok Kökü bol miktarda nişasta içerir. oldukça besleyicidir ve yüksek bir enerji kaynağıdır. manyok kökü aynı zamanda çözülebilir karbonhidratlar içerir.

Beyaz manyok kökünde A vitamini yoktur fakat sarı renkteki manyok kökünde A vitamini mevcuttur.

Manyok Afrikada yaygın olarak yetiştirilen ve tüketilen bir bitkidir. köklerinden elde edilen un ile ekmek yapıyor ve bitkinin toprak üstü kısmı sebze olarak tüketiliyor.

Cassava-manyok

manyok kökü

Manyoka Nasıl Kullanılır

  • Manyok kökü bir çok işlemden geçirilerek Nişasta, tutkal, manyok birası, manyok alkolü ve manyok sirkesi gibi endüstriyel ürünler elde edilir.
  • Köklerin kabukları soyularak suda 1 saat kadar bekletilir ve daha sonra haşlanır yada buharda pişirilir ve havanda ezilerek baharat gibi et, tavuk, balık ve sebze yemeklerine katılarak kullanılır
  • Manyok kökleri suda bekletildikten sonra Güneş ışığında beton zemin veya çatılar üzerinde hasırlara serilir. Daha sonra , tahta bir havan veya değirmen taşı kullanılarak bir havanda ezilerek öğütülür, bunun ardından bir elek ile elenir ve un elde edilir.Bu un ile çeşitli ekmekler yapılır.
  • Köklerin kabukları soyulur, kökler yıkanır ve rendelenir. bu kök rendesi  hazır çantalar içine yerleştirilir ve fermantasyonu sağlamak için minimum 48 saat preslerde bekletilir..hamur haline gelen kökler kızartılır ve çantalarda depolanır  ve böylece çorbalarla, soslarla ve bazen de şekerle yeniden sulandırılarak tüketilir.
  • Manyok bitkisinin köklerinden, Tapyoka adı verilen ,ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen tatsız, kokusuz ve renksiz bir tür nişasta elde edilir.  Hindistanda ,tapyoka, acı tapyoka, manyok, boba, kapa isimleriyle adlandırılır. Tapyoka, gıdalarda kıvam koyulaştırıcı madde olarak dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Gluten içermeyen ve hemen hemen proteinsiz bir maddedir.

 

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top