Mazı Ağacı (Hayat ağacı) Özellikleri
Mazı ağacının taze sürgünleri (yaprakları, kozalakları, taze dalları uç kıs-mı) tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.
Mazının dünyada bilinen ve kullanılan 5 türü mevcuttur, fakat en yaygın olarak kullanılan tür bu Amerika hayat ağacıdır.
Mazı 5-20 m boyunda gövdesi kahverengimsi kırmızı, oldukça kalın geriden ağaç piramit şeklinde dalları yatay veya hafif sarkık yatay olarak dalları ve yaprakları gelişmiştir. Yaprakları pul pul birbiri üzerinde adeta kiremit gibi dizili, 2-4 mm büyüklüğünde yumurta şeklinde, sarımsı yeşil, grimsi yeşil veya mavimsi yeşil renktedir. Yaprakları parmakla ezildiğinde güzel bir koku yayılır.
Erkek kozalaklar görülmeyecek kadar küçük, dişi kozalaklar 8-12mm büyüklüğünde, sarımsı yeşil renkte, üzeri pul pul yapraklarla kaplı, oval şekilde önce dük duran kozalaklar olgun-laşınca sarkık bir hal alırlar.
Yapraklarını dökmediğinden hemen her mevsimde top-lanarak işlemek mümkündür. Fakat en verimli olduğu zaman Nisan ve Mayıs aylarıdır. Nisan ve Mayıs aylarında toplanan sürgünler taze olarak işlenerek tentür veya natürel ilaç yapımında kullanılır.
Birleşimi:
⇔Eter yağ türevleri (uçucu yağ türevleri) %0,5-1,5 oranında olup en önemlileri; %50-60 Thujon (α-Thujon), %9-10 Izothujon (β-Thujon), 8-15 Fenchon, %5-10 Pinen, %2-3 Kampfer, Camphen, Sabinen, Boreol, α-Terpinen, Limonen,α-,β-,γ-Thujaplicin, Occidol ve Occidentalol
⇔ Flavonit; Quercitrin (Quercetin-3-rhamosid), kampferol -3-rhamosid, myricetin-3-rhamosid, mearusitrin, proıyanidin, prodelphinidin içerir.
⇔ Ayrıca: tanin,c-vitamini içerir
Mazı Ağacının Faydaları
Antibakterieldir
Antiviraldır
Antimihozit (mantarları yok eder)
Antiflogistik (iltihapları yok eder)
Düz kasları harekete geçirir
idrar artırır
Kan temizleyici aşırı derecede alındığında zehirleyicidir.
Mazı tentür ile siğil ve iyi huylu kanserli urlar üzerine günde 5-6defa 2-3damla damlatılarak ve günde 3-4defa 10 damla bir miktar su ile alınmak suretiyle tedavisi yapılır.
Araştırmalar
1) Vücudunda genellikle el ve yüzünde siğil bulunan 80 hastaya günde 3 defa 10 damla 4-8hafta süreyle verilmiş (1949) ve hastaların %50’ sinin iyileştiği görülmüştür.
2) Siğilli 106 hastaya 1985’de 4-8hafta süreyle günde 3 defa 10 damla Mazı tentürü verilmiş ve hastaların büyük bir kısmında iyileşme gö-rülmüştür.
3) İyi huylu ben gibi deri kanseri (bening epitelyoma) olan 38 hasta üzerinde 1985’de tedavi denemesi yapılmış ve hastalardan 25’inin rahatsızlığı tamamen iyileşmiştir.
4) Gohla ve ekibi 1988’de Mazının birleşimindeki Polisakkaritlerin T-hücrelerini ve Interleukin-2’nin çoğalmasını ve harekete geçmesini (aktiflemesi) sağladığı tespit edilmiştir. Interleukin-2 T-lenfositleri ve fagositleri (makrofajları mikropları yok eden hücreler) uyarıcıdır ve İmmün sistemini kuvvetlendiricidir. Bu nedenle Interleukin-2 kanser tedavisinde kullanılır.
5) Gerhauser ve ekibinin 1992’de yaptığı araştırmalarda Mazının birleşi-mindeki maddelerden Desoxy podophyllotoxin’in virüsleri öldürücü (antiviral) özelikte olduğu tespit edilmiştir.
Kullanımı
a) Araştırmalara göre Mazıdan elde edilen tentür ve natürel ilaçlar başta siğil, sikozis (makata veya cinsel organlar civarında hasıl olan şiş, kabarcık, meme veya kondilom’a verilen isim), derideki bening iyi huylu kanserli urlara (bening epitelyoma) ve aşırı zehirlenmesine karşı (çiçek hastalığına karşı yapılan aşın neden olduğu zehirlenme gibi) ve de İmmünü (bağışıklık sistemini) kuvvetlendirici olarak kul¬lanılır.
b) Homeopati’de; Otit, sinüzit nezle, bronşit, astım, ziştit (kist), yumur-talık iltihaplanması, haya iltihaplanması, prostat, ben siğil, polip, myom, yaşlılık lekesi, arpacık, çıban, aşı sonrasında rahatsızlıklar ve üşütme hastalıklarına karşı kullanılır.
c) Halk arasında; Immün sistemini kuvvetlendirici özelliği nedeni ile bu-laşıcı hastalıklardan; grip, üşütme, bronşit, boğmaca, derideki man-tarlar, romatizma, gut, gözlerin iltihaplanması, kulak ağrısı idrar tu-tamama ve aşırı çay içme sonucu baş ağrısı gibi hallerde kullanılır.
Çayı: Zehirli olması nedeni ile çayı içilmez fakat çok dikkat edilirse günde 1-2gr demlenirse pek rahatsızlık vermez.
Homeopati
Mazı sürgünlerinden 50gr ince doğrandıktan sonra bir şişeye doldurulur ve üzerine 500ml %70’lik alkol ilave edilir. Şişe güneş ışınlarından uzakta 4 hafta süreyle uzak tutulduktan sonra süzülerek Homeopati’de ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-4defa 10 damla alınır ve 5-6hafta siğil ve iyi huylu şişliklerin üzerine 5-6damla damlatılır ve hafif ovalanır.