Menengiç kahvesi;

Tohumu oldukça yağlı bir yapıda olan Menengiç, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Yüzde 55’e kadar yağ içeren bu tohumlar özellikle aromatik bakımdan çok zengindir.

Mart ve Nisan aylarında kırmızımsı bir renge dönüşen ve görüntüsü fıstık ağacına benzeyen Menengiç ağacı, 9 metreye kadar boy verebilir ve reçine gibi bir koku verir. Meyvesi olgunlaştığı zaman yeşilimsi bir renge dönüşür ve tohumlarının olgunlaşması Eylül ayında olur.

Şanlıurfa’da sadece Tektek dağlarında yabani olarak yetişen Menengiç bitkisi, yöre halkı tarafından toplanır. Toplama işlemi oldukça zor olan Menengiç bitkisinin işlenmemiş hali yabani bir fıstık şeklindedir.

Menengiç kahvesi nasıl hazırlanır?

  • Oldukça besleyici olan Menengiç kahvesi Türk kahvesi gibi hazırlanır. Diğer kahvelere oranla daha yumuşak bir içimi olan Menengiç kahvesi, hem su ile hem de süt ile hazırlanabilir. Tadı tıpkı fıstık içmek gibidir.

  • Su ile yapıldığında aroması ve tadı daha yoğun ve ağır şekilde hissedilir. Bu sebeple alışmayan kişilerin su ile hazırlanan Menengiç kahvesini içmesi biraz daha zor olabilir. Süt ile hazırlanan Menengiç kahveleri hem daha yumuşak bir içime sahiptir, hem de süt ile birleştiği zaman besin değeri daha yüksek olur.

Menengiç kahvesinin faydaları;

  • Menengiç kahvesinin büyük faydalarından biri cildi güzelleştirerek vücudu yaşlanmaya karşı korumasıdır. Gözenekleri açarak, cildin nefes almasını sağlar, cilde parlaklık verir ve kılcal damarları genişletir.

  • İçinde kimyasal madde bulunmayan, hiçbir yan etkisi olmayan ve yüzde 100 doğal olan Menengiç kahvesi; öksürük, astım, nefes darlığı gibi rahatsızlıklarına iyi gelerek balgam söktürücü olarak da kullanılır.

  • Mide ağrıları, mide yaraları, ülser, egzama gibi hastalıkların tedavisinde de oldukça faydalı olan bu özel kahve, ayak terlemeleri, ayak üşümeleri, ishal ve ses tellerindeki bozukluklara (nodüller) da iyi gelmektedir.

  • Günde bir adet menengiç kahvesi içmenin böbreklerdeki taş ve kumların düşürülmesine de oldukça faydası bulunmaktadır.

  • Çitlenbik, sakızlak, bıttım ve yabani fıstık gibi isimleri de olan Menengiç’in tohumunda, antioksidan ve antikanserojenik özellik bulunmaktadır. Vücudu kansere karşı korur, hastalıklara karşı direnci arttırır.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top