Meşe palamudu Nedir?

Meşe palamudu meşe ağacının meyvesidr. meşe , 3 metreden 25 metreye kadar büyüyebilen , gövdesi önceleri düz sonraları ise derin yarıklara sahip pürüzlü bir yapıya sahip olan bir ağaçtır.
yaklaşık 30 türü bulunmaktadır fakat bütün türlerinin meyvesine palamut denmektedir.ama sadece bir kaç türü kullanılmaktadır.

Henüz tamamen olgunlaşmadan 15 ağustos 15 Eylül civarları meşe palamutları toplanır. Toplanan bu meşe palamutları Güneş altında 10–15 gün boyunca kurutularak faydalanılmak üzere aktarlara veya depolara sevk edilmektedir.
Dikkat edilecek en önemli şey meşe palamutlarının kimyasal atıklardan uzakta ve tarımsal ilaç ve gübre gibi etkenler tarafından etkilenmemiş olmasıdır. Çünkü palamutlar tabiyatı itibariyle atıkları biriktiren bir bitkidir.

 Gallik, tanenler, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker palamut un başlıca etken maddelerindendir.

Anadolu’da birçok hastalık için kullanılan meşe palamutları ayrıca kahve yapımında da kullanılmaktadır. fakat bu kahve ikram için değil şifa bulmak için tüketilmektedir.

 

 Meşe Palamudu Faydaları

  • Kabızlık yapıcı etkisinden dolayı ishal vakalarında etkilidir

  • Mikrop öldürücüdür. kanama durdurucu etkisinden dolayı açık yaraların sarılmasında kullanılmaktadır

  • İltihap giderici olarak boğaz, göz, karaciğer iltihaplanmalarında etkilidir

  • Mide kanamalarına karşı etkilidir

  • Damar hasarlarında ve damar rahatsızlıklarında etkildir

  • Egzama ve arpacık gibi hastalıklarda faydalıdır

     

Nasıl Kullanılır

⇔Meşe palamudu ve kabuğu kaynatılıp, balla tatlandırılıp içildiğinde, boğaz iltihabı, karaciğer iltihabı ve göz iltihabına faydalı olur. İshali keser, anjin, basur, mide yanması, mide kanaması, gastrit ve ağız yaralarına faydalıdır.

 ⇔Ağır ishallerde 1 gram palamut tozu günde 2–3 kere yutulabilir.

⇔Özellikle iç hastalıklarında( mide yanması, gastrit, ülser vb) 15 gr. palamut kahvesi 1 lt. Suda kaynatılır bal veya pekmez ile tatlandırıldıktan sonra günde 2–3 bardak içilir.

⇔Pamuk mazısı denilen bu tür yaraların üzerine sarılarak mikroplara karşı koruma sağlanılır.

⇔Meşe yaprakları kabukları ve palamutları kaynatılarak elde edilen su banyodan sonra egzama bölgeleri ve mayasıl için kullanılabilir.

⇔Son dönemde halk arasında meşe palamudu çörek otu ile birlikte öğütülerek şeker hastalıkları için tüketilen faydalı bir karışım. Zararı veya bilinen  herhangi bir yan etkisi yoktur

⇔ Meşe yaprakları kabukları ve palamutları kaynatılarak elde edilen su banyodan sonra egzama bölgeleri için kullanılabilir.

⇔ Pelit otu, karabiber, kurutulmuş limon kabuğu palamutla birlikte kaynatılır. Süzülerek elde edilen posa tuzla yoğrulduktan sonra macun kıvamına getirilir. Hazırlanan macun misvakla dişlere sürülür.

 

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top