Misome Bitkisinin Özellikleri
Lahanagiller familyasına ait olan misome bitkisinin Tadı hardal ve karnıbahar ile marulun karışımı bir tada benzemekle birlikte kendine has farklı bir aroması bulunmaktadır.
Anavatanı Japonyadır fakat Asya ülkelerinde de yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Misome bitkisinin yaprakları ve yaprak sapları sebze gibi pişirilerek tüketilmektedir. Pişirilerek tüketimi daha çok kızartma şeklinde yapılıyor. Misome bitkisi , çiğ olarak tek başına yada “Mizuna, Mibuna, Komatsuna, Hardal” ve marul grubu ile birlikte salatalarda da kullanılabiliyor.
Sahip olduğu aroma özellikle taze olarak tüketildiğinde yaprak saplarında yoğun bir şekilde hissedilmektedir. Depolama süresi kısa olduğundan işlenmiş halde, kullanıma hazır olarak da bulmak mümkündür. Fakat taze olarak tüketildiğinde aromasını daha güçlü hissedebilirsiniz. işlemden geçtiğinde aroması azalır.
Misome anti kanserojen bileşikleri olan ve tıbbi-farmasotik kullanımı da söz konusu olan bir bitkidir.Sağlık açısından sahip olduğu özelliklere rağmen diğer Japon yeşilliklerinde olduğu gibi Misome’nin de ülkemizde yetiştiriciliği ve tüketimi yoktur.
100g çiğ olarak tüketilen yaprağında:
480 mg potasyum
210 mg kalsiyum
31 mg magnezyum
64 mg fosfor
2.1 mg demir
0.41 mg mangan
1300 µg beta-karoten
110 µg retinol
55 mg vitamin C
1.8 mg vitamin E ( Alpha-Tocopherol )
120 µg vitamin K
140 µg vitamin folik asit
Diğer konu başlıkları
Misome Bitkisi Nasıl Yetiştirilir