Mum Çiçeğinin Bakımı
Büyümesi: Bazen normal bir şekilde yaprak yaprak büyür. Bazen ip gibi yapraksız, incecik, bordo renginde bir veya birkaç uzantı çıkarır. Mum çiçeği 1 metre kadar uzayabilir. dallar zamanla yapraklarla kaplanır. Yapraklar önce çok küçük, kızılımsı kahverengi veya bal rengi olur.
Işık: Pencereye yakın yere koyun bol güneş alması sağlıklı büyümesi için önemlidir. fakat tül perdenizi kapalı tutun direk güneş ışığı almasın. Günde dört saat kadar filtrelenmiş güneş ışığı alması sağlıklı gelişmesi ve çiçek açması için önemlidir.
Toprak: Mum çiçeği suyu iyi süzdüren ve çabuk kuruyan toprağa ekilmelidir. Kumlu veya gevşek bahçe toprağını, torf ve kestane toprağını iyice karıştırın, tamamen kupkuru olana kadar bekletin ,çünkü torf bir defa tamamen kuruyunca daha sonra sulasanız bile hiç su tutmaz olur, çabuk kurur. Bu karışım iyice kupkuru olduğu zaman beşte bir oranında perlit ekleyip sulayın, bir iki gün bekleyin: Toprak nemini hafifçe kaybettiği zaman, yani hem oldukça nemli hem elinize yapışmıyor şekle geldiği zaman mum çiçeğinizi bu toprağa dikin ama sulamayın, toprak nemini kaybettiği zaman ılık su ile sulayın.
Sulama: Sulama yapmak için Toprağının neredeyse tamamen kuruması gerekiyor, sulamadan önce toprağı hafifçe eşeleyip hava almasını sağlayın sonra bolca sulayın. kullanacağınız Su biraz ılık olmalı.
Çiçek açtığında toprak nemini yarı yarıya kaybettiği zaman sulayın. Çiçeksiz olduğu zamanlarda arada bir toprak yüzde yüz nem kaybedene kadar sulamayın böylece mum çiçeğinin çok hassas olduğu gözle fark edilemeyen solucan türünden canlılar o toprakta barınamaz yok olurlar.
Suladığınız zaman, alttan çıkıp alt tabağında biriken suyu çekmesin diye o tabaktaki suyu derhal boşaltın.
Dinlenme dönemi sulama: Ekim sonundan itibaren sulamayı daha da seyrek yapın. Yani toprak tamamen kuruyunca hemen sulamayın iki gün kadar bekletin. Sulama sıklığını yavaş yavaş düşürün. Bulunduğu yer ne kadar serin ise, serinliğe göre sulamaya o kadar ara verin; üç günden iki haftaya kadar kupkuru toprakta kalmalı. Bahara kadar böyle devam..
Besin verme: İlkbahar ve yaz aylarında büyüme başladığı ve devam ettiği zamanlarda bir ay ara ile iki veya üç defa besin vermek yeter. Hem yaprağı hem çiçeği için yetiştirilen süs bitkileri için hazırlanmış olan, suya karıştırılan sıvı besinden veya bulabilirseniz “etli yapraklı bitkiler için olan” gıdadan olmalıdır.
Budama: Evde fazlaca kalabalık yapacak kadar aşırı dallanıp budaklanmadıkça mum çiçeğini budamak iyi değildir.
Saksı değiştirme: Gereğinden büyük saksılarda olmamalı. Küçük bir fide iken küçük bir saksı gerekiyor. Saksıya göre fazla köklenirse o zaman bir boy büyük saksıya aktarın, yeni saksı eskisinden 5 cm kadar geniş olmalı daha büyük olmamalı. Senede bir veya iki üç senede bir bu şekilde saksı değiştirmesi yapmalısınız.
Çoğaltılması: Olgun yapraklı bir dalının kesilip direkt toprağa ekilmesiyle yılın her zamanında çoğaltması yapılabilir. Dalda sadece iki yaprak bırakın. Mum çiçeği için uygun bir toprağa dikin ve çok az sulayın. Bu kadar basittir. Ne zaman büyümeye başlayacağı hiç belli olmaz ama tutacağı büyüyeceği kesindir yeter ki çok sulamayın.
Mum çiçeği ne zaman çiçek açar?
Bir metreden fazla uzayıp bol yapraklanırsa yaz aylarında çiçek açar. Çiçek açmaya başlarsa her yıl tekrar çiçek açacaktır. Solan dökülen çiçeklerin koçan benzeri saplarına el sürmeyin, koparmayın çünkü sonraki yıl yine o saplardan çiçek açıyor
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler ben ankara da yaşıyorum bitki yetiştirmek için toprak hazırlama balkon da sebze yetiştirmek gibi küçük bir kurs yeri aramaktayım nasıl yardımcı olabilirsiniz
mum çiçeğim soldu 🙁 nasıl kurtarabilirim. anladığım kadarıyla fazla sulanmaması gerekiyor. sanırım fazla suladığım için solmuş. keşke daha önce okusaydım bu yazıyı. acaba kurtaramazmıyım çiçeğimi 🙁
eğer canlı bir dalı varsa kesip yeniden dikebilirsiniz. bakımını gerektiği gibi yaparsanız yeni çiçeğiniz sağlıklı gelişecektir. mum çiçeğiniz şuan kurumamışsa sadece solmuşsa saksının altındaki tabağı kaldırın ve altına pamuklu bir bez koyup toprağın nemini alın ve hafifçe toprağı eşeleyip hava almasını sağlayın. daha sonra toprak iyice kuruduktan sonra azar azar sulayın. bu şekilde canlanmasını sağlayabilirsiniz.