Ara ara öksürük sıkıntısını hepimiz yaşarız. Öksürüğe iyi gelen bitkiler bu problemimizi bir nebze hafifletir. Öksürüğe ne iyi gelir diye sorarsanız yazımızda bu bikilere yer verdik.
Öksürük; kış aylarında, özellikle, çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır.
Öksürüğe karşı önlem olarak, ilk yapılması gerekenler: Hastanın bulunduğu odayı havalandırmak ve nemlendirmek olmalı. Hasta ise, bol sıvı tüketmeli, özellikle, bitki çayları içmelidir.
Öksürüğe İyi gelen Bitkiler:

Okaliptüs
Tıkalı burun ve öksürük için kullanılan en popüler bitkiler arasında yer alan okaliptüs dekonjestan etkisi yaratarak boğazı yumuşatır. Okaliptüsün faydalı olması için çeyrek tencere suyu kaynattıktan sonra içine bir kaç okaliptüs yaprağı atıp yavaşça buharını soluyabilirsiniz. Bit süre sonra tıkalı burnunuzun rahatladığını hissedeceksiniz. Eğer evde okaliptüs yağı varsa bir mendil üzerine damlatarak burnunuz tıkandığında koklayabilirsiniz.

Nane
Soğuk algınlığına bağlı öksürüğü geçirmek için geleneksel olarak kullanılan nane yaprakları okaliptüs gibi dekonjestan etkisi yaratarak boğazı rahatlatır. Taze veya kurutulmuş nane yapraklarında çay hazırlayarak öksürüğün şiddetlendiği zamanlarda içebilirsiniz. Çaya bir miktar bal eklemek boğazı yumuşatan etkisini arttıracaktır.

Kekik
Anti bakteriyel özelliği bulunan kekik, bakteri nedeniyle yaşanan kuru öksürüğü geçirmek için kullanılabilir. Taze veya kuru kekik yapraklarıyla hazırlayacağınız çay kısa sürede öksürüğü alır ve boğazı yumuşatır.

Boğaz tahrişini azaltan meyan kökü aynı zamanda balgam söktürücü özelliğine sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olan bitki enfeksiyon nedeniyle yaşanan öksürüğün tedavisinde kullanılabilir.

Zencefil
Öksürüğe karşı zencefil kullanmak için taze zencefil kökünden bir kaç dilim kesin ve kaynamış suya atıp 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. 1-2 çay kaşığı bal ve bir kaç damla limon ekleyerek içebilirsiniz.
Yukarıdaki bitkilerden herhangi biri kuru öksürüğü azaltmada yardımcı olabilir ancak bu bitkilerin çok tüketilmesinin bazı yan etkileri olabileceğini unutmayın. Ayrıca öksürüğünüz tüm önlemlerinize rağmen 3-4 günden uzun sürdüyse nedenini öğrenmek için bir doktora görünmelisiniz.