İnsan vücudunun kendi kendine üretemediği Omega 3 faydaları bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Çocuk gelişimden yaşlılık etkilerini gidermeye kadar saymakla bitmeyen faydalara sahip olan omega 3 hangi besinlerde ne kadar bulunur? Bunu bilmekte fayda var. Omega 3 ihmal edilmemesi gereken bir yağdır ve beslenmemizde mutlaka omega 3 yağ asitlerine yer vermeliyiz.
Omega-3 yağ asitleri, n-3 pozisyonunda çift bağ içeren doymamış yağ asitleridir.
Vücut için gerekli olup insan vücudunda üretilemediğinden gıdalardan elde edilir. İnsan beslenmesinde yer alan önemli omega-3 bağı ihtiva eden yağ asitleri olarak alfa-linolenik asit, eikosapentaenoik asit (EPA), ve dokosaheksaenoik asit (DHA) sayılabilir.
Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca bu ihtiyaç devam eder.
Omega-3 faydaları:
Yapılan bilimsel çalışmalar hamilelik döneminde omega üç tüketenlerin tüketmeyenlere oranla, erken doğum riskinin azaldığı, preeklampsinin (preeklampsi halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinir ve tansiyon yükselmesi ve idrarda albumin görülmesi şeklinde seyreder) daha az görüldüğü, annede doğum sonrası depresyon ve hafıza bozukluğu oranının daha az yaşandığı anlaşılmıştır.
Aynı bilimsel çalışmaların diğer bir sonucu da, hamilelik döneminde omega 3 maddesini bolca tüketen annelerin bebeklerinin yenidoğan ve bebeklik döneminde daha az uyku sorunu olduğu, ileriki dönemlerde çocukluk çağı allerjilerinin daha az görüldüğünü, hiperaktivite gibi dikkat eksikliği sorunlarının daha az yaşandığını anlaşılmıştır.
Omega 3 faydaları hakkında yapılan son çalışmalarda hamilelik esnasında omega 3 tüketen annelerin kız çocuklarında ileriki yaşlarında meme kanseri görülme riskinin azaldığı ortaya çıkmıştır.
Omega-3’ün diğer faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Güçlü bağışıklık sistemine yardımcıdır.
Kan pıhtılaşması sorununa iyi gelir.
Kilo alma hızını yavaşlatır.
Damar plağı oluşumunu engeller.
Omega 3 faydaları arasında kal ritmini düzenlemek vardır.
Eklem rahatsızlıklarına iyi gelir.
HDL yani iyi kolestrolü yükseltme özelliği vardır.
Gözün ağ tabakasının daha sağlıklı olmasını sağlar. Omega 3 görme sorunlarına iyi gelir.
Trigliserid düzeyini azaltır.
Omega 3 faydaları arasında en önemlilerinden biri vucuttaki ağrıları hafifletmesidir.
İçinde omega 3 bulunan besinleri düzenli olarak yemenin büyük faydaları bulunur. Çocuk gelişimi, bebek gelişiminde bu yağ asitlerinin önemi büyüktür. Omega 3 bulunan besinleri tüketmenin beyni geliştirici özelliği olduğu günümüzde tüm otoriteler tarafından kabul görmüştür.
Omega 3 Hangi Besinlerde Ne Kadar Bulunur?
-100 gram Somon: 2018 mg omega 3
-100 gram Uskumru: 2670 mg
-100 gram Hamsi: 1478 mg
-100 gram Ton Balığı: 1298 mg
-100 gram asma yaprağı: 843 mg
-100 gram nane: 2792 mg