Söz konusu bağırsakta görülen yaralardır ve sıklıkla görülen bir hastalıktır. Enfeksiyonlar, kronik gastrit, stres, üzüntü, kötü beslenme, alkol, fazla çay tüketimi ve boşaltımda ki yetersizlik bu hastalığın belirtilerindendir. Onikiparmak bağırsağı ülserinin bitkisel tedavi yöntemi aşağıdaki gibidir.
Meyan Kökü: Bir avuç meyan kökünü(ince kıyılmış), bir litre suya koyun ve 15 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra süzün ve 12 saat soğuk olan bir yerde bekletin. Bu karışımı günde 2 kez(öğle ve akşam) bir çay fincanı ile tüketin. Meyan kökü birçok ülser ilacında da kullanılmaktadır.
Sarısabır: Bir çay kaşığı sarısabır(ince kıyılmış olmalı), bir fincan kaynar suya konulduktan sonra 10 dakika demlenmesi için beklenilir. Daha sonra süzme işlemi gerçekleşir ve akşam bir çay fincanı olarak içilir.
Lahana Yaprağı: Lahana yaprağı ince bir şekilde kıyılır ve bir avucu, bir litre suya konulur. Buharlaşana kadar kaynatılır ve su yarıya kadar indikten sonra süzülür. Günde iki kez, öğle ve akşam yemeklerinden önce bir çay fincanı olarak tüketilir.
Dul Avrat Otu: Az miktarda ki dul avrat otu, ince bir şekilde kıyıldıktan sonra, bir su bardağı miktarında ki kaynar suya atılır. 12 saat beklenir ve günde 2 – 3 bardak içilir.
İzlanda Yosunu: 2 çay kaşığı izlanda yosununu(ince kıyılmış), bir su bardağı miktarındaki kaynar suya koyun. 15 dakika demlemesi beklenilir. Daha sonra süzülür ve günde iki kez bir su bardağı ile içilir. Öğle ve akşam öğünlerinden önce içilmesi tavsiye edilir.