Papağan Çiçeği (Lotus Berthelotti)

papagan-cicegi.jpg

Papağan Çiçeği (Lotus berthelotti )

Lotus cinsi, tek veya çok yıllık yaprak döken veya dökmeyen, dünyanın her tarafına dağılmış 150 kadar türden oluşmaktadır. Cinsin bazı üyeleri soğuk iklim şartlarına dayanıklı, diğerleri ise dayanıksızdır.

 Papağan Çiçeği,  Kanarya Adalarına özgü endemik bir bitkidir.az bulunan nadide bir çiçektir.Lotus berthelotti sürünücü veya tırmanıcı bir yapıya sahiptir. Yaprakları 3–5 adet silindir şeklinde yaprakçığa bölünmüştür.

020 (2)  89102817_large_LotusBerthelotii1

Papağan çiçeği, portakal kırmızısı veya kırmızı renkte bütün yaz çiçek açsa da en fazla çiçeklenme ilkbahar sonu, yaz başı gerçekleşir. 20 cm yüksekliğe kadar büyür ancak sarmaşık gibi kullanılacak veya aşağı sarkıtılırsa 60- 80 cm’ ye kadar uzar.

Papağan çiçeği ve diğer bazı Kanarya Adasının endemik çiçek türlerinin çiçek yapısı arı kuşunun tozlaşmasına uygundur. Arı kuşlarının kaybolmasıyla bu bitkilerin tozlaşmasının kesintiye uğraması dolayısı ile doğadan kaybolma tehlikesi altındadır.

papagan-cicegi o-nadide-bir-cicek_67255_b

Peyzajda, gümüş renkli yaprak rengi ve gösterişli kırmızı çiçekleri nedeniyle bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. Kurak bahçelerde ve yamaçların örtülmesi için de uygun bir bitkidir. Saksıda yetiştirilmek içinde uygundur. -6°C altında soğuk tehlikesi olan yörelerde, sera içinde yetiştirilmesi veya kışın sıcak bir ortama alınması uygundur. Yer örtücü olarak kullanıldığı takdirde bitkiler 50–60 cm ara ile dikilmelidir. Bitkinin altın portakal rengi çiçekli bir varyetesi de üretilmiştir.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top