Porsuk Ağacının Özellikleri
Yurdumuzda porsuk ağaçlarının nesli tükenme tehlikesi altındadır. Tohumuyla çoğaltılamayan bir ağaç türüdür.Çoğaltılabilmesi için uygun bir yöntem henüz bulunamamıştır.
Porsuk ağacının meyvesi yenilebiliyor fakat çekirdeği ve yaprakları oldukça zehirli olmasından dolayı dahili olarak kullanımı mevcut değildir. ancak harici olarak tentürü kullanılmaktadır.Porsuk çekirdeğinin yanlışlıkla yutulması durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
Porsuk ağacının odunu oldukça esnek ve dayanıklıdır. savaş dönemlerinde yay yapımında kullanılmıştır.Günümüzde nesli tükenmekte olduğu için odunu kullanılmamaktadır.
Porsuk ağacının kabuğundan elde edilen taksol maddesi antikanserojen etkiye sahip bir maddedir ve günümüzde kanser tedavilerinde kullanılmaktadır
Karadeniz bölgesinde ormanlık alanların kuytu ve gölgeli kısımlarında porsuk ağacına tek tük rastlanmaktadır. Ayancık, Bolu, Yıldız dağları ve Düzcede bulunmaktadır ayrıca en iyi gelişme gösterdiği yerler Karabük ve Yenice ormanlarıdır.
Ülkemizde bulunan en yaşlı porsuk ağacı İstanbul Eyüp Sultan Camii yakınındaki Cafer Paşa Medresesi avlusunda bulunuyor.
Porsuk Ağacının Türleri
Pasifik porsukı a; Taxus brevifolia,
Kanada porsuk a ; T. Canadensis,
Çin porsuk ağacı ; T. Celebica,
Japon porsuk a; T. Cuspidata,
Meksika Porsuk ;T. Glubosa,
Afgan porsuk a; T. Wallichiana
Avrupa porsuk ; Taxus baccata’