Rezene Nedir

Görüntü itibariyle dere otuna benzeyen çok yıllık yeşil yapraklı bir bitkidir. Rezenenin yaprakları kökü ve tohumu kullanılır. Bitkinin tohumları hafif ezilerek yada toz haline getirilerek baharat olarak veya çay formunda kullanılmaktadır. Rezene bitkisinin yaprakları maydanoz ve roka gibi salatalarda veya sade olarak salatası yapılarak da tüketilmektedir. Bitkiyi yeşil olarak tüketmek akciğer üzerinde olumlu etkiler yaratır.akciğeri temizler aynı zamanda dalak hastalıklarına karşı da fayda sağlar.

Rezene Tohumu

Rezene bitkisi olgunlaştığında şemsiye gibi çiçekleri açmaya başlar ve bu çiçeklerin içinde uzun ince buğday şeklinde yağlı tohumlar gelişir. Rezene tohumları yüksek oranda protein içerir. Baharat olarak kullanmak üzere öğütülür aynı zamanda öğütülmeden de kullanılmaktadır. birçok hastalığın tedavisine katkı sağlayan rezene tohumu özellikle çayı demlenerek kullanılır.

Rezene Tohumunun Faydaları

Mide ve bağırsak gazlarını giderir

Çocukların da kullanabileceği bir bitki tohumudur. çocuklarda ve bebeklerde gaz giderici ve ishal kesici olarak kullanılır. bebekler için rezene çayı hazırlamakta kullanacağınız miktar çok minik dozlarda olmalıdır. ve ılıdıktan sonra bir iki kaşık içirmeniz yeterlidir.

İdrar söktürücüdür. ödemin atılmasını sağlar ve vucudu toksinlerden arındırır

Balgam söktürücüdür.Akciğerleri temizler

Yatıştırıcı etkisi ile ağrıları dindirir.ve uykusuzluk sorunu için de kullanılır

Anne sütünü arttırır. sadece sütü arttırmakla kalmaz süt aracılığıyla bebeklere de fayda sağlar

Kan yapıcıdır. Anemi hastalıklarında kullanılır

Kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı gibi çeşitli kalp hastalıklıkları üzerinde iyileştirici etkisi mevcuttur

Afrodizyak etkisi vardır. cinsel gücü ve cinsel isteği arttırır

Adet düzensizliğine karşı kullanılır. Adeti düzenlediği gibi adet sancılarına da iyi gelir

iştah açıcı özelliğe sahiptir

Enfeksiyonla savaşır ve ateşi düşürür

Mineral bakımından zengindir. vucudun direncini arttırır

Ağız kokusuna karşı bir iki tohum çiğnenerek kullanılır


Rezene Çayı Nasıl Demlenir

1 kupa bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı rezene tohumu ekleyip 5 dakika kadar demleyip süzerek içebilirsiniz. eğer rezene tohumunu toz haline getirerek kullanacaksanız 1 çay kaşığı yeterli olacaktır.


rezene-tohumu-ekimi

Rezene Tohumu Nasıl Ekilir

Rezene tohumunun ekilmesi için en uygun zaman İlkbahar  ve yaz aylarıdır.Rezene tohumunun verimli olabilmesi için  tohumun kalitesi ve nasıl ekildiği önemlidir. Rezene tohumu ekim derinliği 1-2  cm olmalıdır. tohumu ekmeden nce bir gün boyunca suda bekletmek çimlenme süresini hızlandırır.

Rezene tohumunu açık arazide çimlendirecekseniz  toprağı işlemeniz gerekiyor. toprağa rezene tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla  2 cm  kapatın ve Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatın. Periyodik olarak toprağı fıskiye ile sulayın..Çimlenme ortalama  7-12 gün içerisinde gerçekleşir

Rezene tohumu çimlenip fide durumuna gelince rezene fidelerini ekeceğiniz toprağı trof ve organik gübre ile zenginleştirip fideleri ekin. fakat fideleri gün batımına yakın zamanda ekin. böylece serin bir ortamda solması engellenmiş olur.


Uyarı:

Doğum kontrol hapı kullananların rezene çayı kullanılması tavsiye edilmiyor

Ostrojen takviyesi alan kişilerin rezene çayı içmesi sakıncalıdır

Düzenli ilaç kullanan kişiler rezene çayı kullanmadan önce doktora danışması gerekmektedir

Aşırı tüketilmesi tavsiye edilmez


rezene tohumunun faydaları

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top