//
Şebboy Çiçeği Nasıl Yetiştirilir
Bir sap üzerine üst üste çiçekler açan, harika kokulu bir bitkidir. Çiçekleri çok güzel kokar. Çiçekleri çeşitli renklerde olabilen hoş bir süs bitkisidir. Tek yıllık ya da çok yıllık olarak türleri mevcuttur. Daha çok serin iklimli yerleri seven bitki, 50 – 60 cm kadar boylanabilir. Çiçekleri kümelenmiş şekilde açar.
Şebboy çiçekleri çok güzel kokar. Çiçeklerinin bu güzel kokusu üzerinde taşıdığı uçucu yağdan kaynaklanır. Sanayi sektöründe çık sık kullanılır bu özelliğinden dolayı. Bu güzel kokulu çiçekler yalınkat ya da katmerli olabilir. Bakımı ve yetiştiriciliği zor olmayan bir bitkidir.
TOPRAK İSTEĞİ
Şebboy humus bakımından zengin ve drenajı iyi yapılmış toprak yapılarını sever. Eğer şebboy yetiştirmek istiyorsanız toprağını önceden belleyerek iyice sürmeniz çok iyi olacaktır. Eğer civarında yabancı otlar varsa bunlar da temizlenmelidir. Çünkü şebboyun büyümesini ve gelişmesini engelleyen yabancı bitkilerdir.
İKLİM
Şebboy aşırı sıcakları sevmeyen bir bitkidir. Bu yüzden aşırı sıcak olan yerlerden ve ortamlardan uzak tutulmalıdır. Ayrıca şebboy bol ışık seven bir bitkidir. Özellikle gelişiminin ilk dönemlerinde bol ışığa gereksinim duyar. Bitkinin iyi gelişebilmesi için ışık şarttır.
SULAMA
Şebboy ilk dikildikleri zamanlarda sulamalarına çok dikkat edilmelidir. Yaz döneminde özellikle susuz bırakılmamalı, yazın sulamasını düzenli bir şekilde yapmalısınız. Aşırı sulama yapmaktan da kaçınılmalıdır. Eğer aşırı sulama yapılırsa gövde çürümeleri meydana gelecektir. Daha çok havadar yerleri seven bir bitkidir.
ÇOĞALTMA
Şebboy bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Bitkinin tohumları ilkbahar mevsiminde ve havalar ısındığında bahçelerdeki yerine 20’şer cm. arayla ya da ilkbaharın başlarında sıcak yastıklara ekilir. Bitkinin çimlenmesi iki hafta içinde gerçekleşir. Sıcak yastıklarda olgunlaşan fideler havalar ısındığında bahçelerdeki asıl yerlerine aynı aralarla şaşırtılır. Şebboy bitkisi, tohumunun ekiminden 10 hafta sonra çiçek açmaya başlar. Yalınkat çiçek açanları sökülüp atılarak bahçede katmerli olanlarının kalması sağlanır. Şebboy bitkisi, çiçek açma dönemi bitince gözden çıkarılıp yerinden sökülür.
//