Sıgır kuyruğu otu Kuzey Yarıküre’nin ılıman bölgeleriyle, özellikle Avrasya’nın doğu kesiminde yaygın olarak yetişir. Ülkemizde Marmara, Ege, Akdeniz ve Trakya bölgelerinde yetişir. Güneşin en yoğun olduğu dönemlerde çiçek açar. Mumu andıran şekliyle yol kenarlarında görmek mümkündür. Gövdesi dik, bazen dallanmış ve yünümsü tüylerle kaplı bir bitkidir. Hem Avrupa’da hem de Anadolu’da yaygın bir bitkidir. Sırf Türkiye’de 200 türü vardır. Sıracagiller familyasındandır. 7 metre arasında boylanabilen sarımsı renkli ve yuvarlak kesitli, dayanıklı bir bitkidir. İnce tüylerle kaplı dik ama dallara ayrılmayan yapıdaki gövdesi ve bitkinin birinci yılında, tabanında rozet şekli oluşturan, ikinci yılında gövdesinden de uzayan iri yaprakları vardır. Sığırkuyruğu birinci yılını çiçeksiz geçirir. İkinci yılının yaz ortasından başlayarak, sonbahara kadar, gövdenin ucunda başaklar oluşturan parlak sarı renkli çiçekler açar. Bu çiçekler olgunlaşınca içinde tohumlarını taşıyan iki gözlü kapsülü olan meyvelere dönüşür. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
Sığır Kuyruğu Otunun FAYDALARİ
1) Balgam söktürücüdür kronik öksürük durumlarında iyileştiricidir.
2) Göğsü yumuşatır. Bronşit ve astım a iyi gelir.
3) Solunum yolları enfeksiyonlarında iyileştirici etkiler yapar.
4) İdrar söktürücüdür böbrekleri rahatlatır.
5) Sakinleştiricidir sinir srtesin yatıştırlmasinda büyük oranda olumlu sonuç sağlar.
6) Sesin boğuklaşması ve ses kısıklığı durumunda iyileştiricidir.
7) Sığırkuyruğu, ayrıca etkili bir yara iyileştiricidir. Ciltteki küçük kesikleri geçirir.
8) Mide üşütmesinde oluşan karın ağrısını geçirir.
9) Sığır kuyruğunun taze çiçekleri banyo suyuna katılırsa cildi yumuşatır.
10) Sığır kuyruğu otunun çiçekleri kaynatılıp çayı içildiğinde migren ağrılarına iyi gelmektedir.
11) Karaciğer ve dalak hastalıkları tedavisinde kullanılır
12) Kulak ağrısını geçirmek için kullanılır
13) Güneş yanıklarını hafifletmek için kullanılır
14) Basur tedavisinden de söz etmek gerekir ki bunun için çiçeklerden elde edilen çayın içilmesi gerekir.
15) Yaprağından hazırlanan püre ile cilt rahatsızlıklarında siillerde kullanılır.
SİGİR KUYRUGU OTU NASİL KULLANILIR
Sığır kuyruğu otu çayı , puresi, yağı gibi birçok şekillerde kullanılabiliyor. Yapraklarını yaz ortasında kahverengi olmadan önce toplanıp özenle kurutulur. Çiçekleri ise, yaz ortasından sonbahar başlarına kadar kuru havada toplanır gölge yerde ya da 40 dereceden sıcak olmayan yapay ısıtmalı yerde kurutulur.Yapraklardan hazırlanan çay solunum zorlukları için kullanılabiliyor . Yapraklarını ezerek lapa haline getirdiğimiz de cilt hastalıklarına siillerin yok olmasında kullanilabilir . Şurubunu uyku bozuklukları ve stresi azaltmak için kullanabilirsiniz. Yapraklardan hazırlanan püresine ebegümeci köküyle karıştırıldiginda yapılan çayın ses kısıklığına iyi geldiği ve balgamın sökülmesine yardımcı olduğu biliniyor.Sığır Kuyruğuyla çay yapılışına bir bakım. Bir yemek kaşığı kurutulmuş yaprağı demliğe atın ve üstüne içeceğiniz bardak kadar kaynar su ekleyin. Yapraklar 5 dakika kadar suda kaynatın sonra ateşten alın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz.Sığırkuyruğunun ishalin tedavisine katkı sağladığı da belirtilmelidir, bu etki için bitkinin çayı içilmelidir. Sığırkuyruğu otundan elde edilen yağ, kulak ağrılarında oldukça etkilidir. Bu otun yapraklarından elde edilen yağı, damlalıkla kulağınıza damlatın ve kulağınızı pamukla tıkayın.
Fakat kulak zarı delinmesinden şüpheniz varsa, bu yağın kullanılması zarar verebilir. Böyle bir şüpheniz var ise doktora gitmenizde fayda vardır.