Su Sümbülü Nasıl Yetiştirilir
Gerekli koşullar sağlandığında Çok hızlı yayılan bir bitkidir. Eğer bahçe havuzunuzda yetiştirmeyi düşünüyorsanız az sayıda su sümbülü soğanı alarak yetiştirin aksi halde başa çıkmakta zorlanabilirsiniz. Su sümbülü sudaki tüm besinleri gövdesinde depolama özelliğine sahiptir bu nedenle ihtiyaç fazlası yumrularını atmak yerine toprağa gömerek doğal gübre olarak kullanabilirsiniz.
Gün ışığına çok ihtiyacı olan bir bitkidir. Sıcak iklim bitkisidir. kışın eğer soğuklardan korumazsanız çürümeye başlayabilir. Kışın üzerini naylon ile kaplayarak bitkiyi koruyabilirsiniz. Kış döneminde yapraklarında azalma olabilir . bu durum sizi endişelendirmesin , yaz aylarında bitki canlanarak tekrar çiçek açmaya ve yaprak üretmeye devam edecektir.
Gün ışığını seven bir bitki olmasına rağmen güneş ışığına direk maruz kaldığında yaprakları yanabilir. çünkü bitki aynı zamanda neme de ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple güneşi dolaylı şekilde alabileceği bir ortamda olması gerekiyor.
Hızlı besin tüketen bir bitki olduğu için bulunduğu suyun gübre yönünden zengin olması gerekmektedir.
Su Sümbülünün İlginç Hikayesi
Su sümbülü doğal ortamında yani göllerin içinde çok hızlı yayıldığı için gölde bulunan diğer canlılara zarar vermektedir. Çünkü sudaki buharlaşmayı hızlandırıyor , sudaki oksijeni azaltıyor ve güneşi engelliyor. Bu özelliği sebebiyle diğer canlılar su sümbülünün bulunduğu ortamda hayatlarını sürdürmekte zorlanabiliyor. Suyun buharlaşmasını hızlandırdığı için su kaynaklarının azalmasına sebep olabiliyor.
Su sümbülü Afrika, Çin, Hindistan, Endonezya, Avustralya, Rusya gibi ülkelerde bir çok tatlı suyu işgal etmiş , Yaprakları gemilerin pervanelerine, barajların jeneratörlerine sarılıp bozmuştur. Bunun yarattığı zararlarla baş etmek için üzerine böcekler salınmış, Hatta kimyasal sıvılar dökerek yok etmeye çalışılmış fakat bu çalışmalar sonuçsuz kalmış , çevreye de zarar verilmiştir fakat bitkiden kurtulamamışlardır.
Bitki üzerinde çalışmalar yapan Çevre dostu girişimci Jose Carlos Vargas yürüttüğü araştırmaların sonunda su sümbülünün Çok verimli bir filtre gibi çalıştığını, çünkü havadaki karbondioksiti emdiğini Ve en önemlisi, sudaki kirli maddeleri yok ettiğini keşfetmiştir. Bunun üzerine küçük bir şirket kurarak su sümbülünün 30 santimi aşan süngerimsi saplarını kurutup, öğüterek piyasaya sunmuştur. Su sümbülünden elde edilen bu toz kendi ağırlığının 10-15 katı suyu emebiliyor. Otomotiv endüstrisi, madencilik sektörü, petrol çıkaran şirketler ve benzerleri bu malzemeyi kapış kapış almaya başlamışlardır. Çünkü imalat sırasında oluşan kirleri, yağları ve sıvı atıkları temizlemekte oldukça iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Örneğin denizde petrol kaçağı yaşandığında bu malzeme kirlenmenin olduğu alana seriliyor, saplar kiri çok çabuk emiyor ve gerçek bir temizleme sağlanıyor. Aynı zamanda Bu malzeme doğa içinde kendi kendine çözünüp, yok olabiliyor
Jose Carlos Vargas ın keşfi ile Su sümbülü zararlı bir bitki olma konumundan çok faydalı bir bitki konumuna taşınmıştır. Su sümbülünün sapından doğa dostu enerji kaynağı olan biyoetanol üretiliyor ve eczacılıkta aranan özel şekerler ve enzimler elde ediliyor. Ayrıca su sümbülünün sapları Güneydoğu Asya’da mobilya yapımında kullanılmaktadır.