Teff Bitkisi Nasıl Yetiştirilir
Geleceğinin çok parlak olduğu söylenen teff bitkisinin kullanımı ve yetiştiriciliği gün geçtikçe yaygınlaşıyor. özellikle Avrupada talep gören bu bitki kinoa bitkisini gölgede bırakacak gibi görünüyor. Dünyanın en küçük tahıl tanesi olarak bilinen teff bir çok değerli bileşene sahip. Tef Nedir, Faydaları Nelerdir başlıklı makaleden faydalarına bakabilirsiniz.Bu makalede yetiştiriciliği üzerinde duracağız.
Teff bitkisi sıcak aylarda yetişen bir bitkidir. yani bir yaz bitkisidir. Fakat adaptasyonu yüksektir aşırı soğuk iklimler hariç ılıman ve yağışlı iklim koşullarına da uyum sağlayabilir.Kuraklığa dayanıklı olduğu gibi aşırı yağışlara karşı da direnç gösterebilmektedir.
Tohumu ile üretilen bir bitkidir. Buğday gibi toprağa serpilerek çimlendirilir. fakat buğday sonbaharın bitişiyle ekilip haziran ayında hasat edilirken ,teff hazirandan sonra ekilir. ve yaz sonu hasat edilir. yani çok kısa sürede yetişir. üstelik buğday ekili bir alana sahip bir çiftçi buğdaydan boşalan alana teff ekerek ikinci bir hasat sağlamış olur
Teff bitkisi Düşük yükseltilerde yetiştiği gibi dağlık kesimlerde de yetişen ve bakımı oldukça basit olan bir bitkidir. Bakımını basit kılan özelliği de bu adaptasyonudur. aynı zamanda toprak seçmeyen bir bitki olması da yetiştiricilerini yormayan özelliklerindendir.
Teff bitkisi doksan gün gibi bir sürede olgunlaşıp hasada hazır hale gelir. Teff bitkisi yetiştirmenin maliyeti düşük ama kazancı yüksektir.
Teff bitkisi sadece tahılı değil aynı zamanda hayvan yemi olarak yeşil gövdesi içinde yetiştirilmektedir. çok kısa bir sürede çimlenen ve boylanan teff bitkisi hayvan yemi ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. üstelik diğer hayvan yemlerinden çok daha etkilidir. bu sebeple hayvancılıkta verimlilik bakımından tercih edilmektedir.
Hasadı yapıldıktan sonra kalan bitki kurusu yine yem olarak hayvancılıkta kullanım alanı buluyor. Her yönüyle kullanılan teff yetiştiriciliğini yapanların yüzünü güldürüyor diyebiliriz.