Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi

Eski evleriyle ve konaklarıyla ünlü Hatay’da aylarca yapılan zahmetli çalışmalar sonucunda tecrübeli botanikçi ve ziraattan sorumlu yetkililer Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesini açtı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesinin yapımında büyük katkısı olan Yüksek ziraat Mühendisi Semira hanım, bitkiler konusunda yaptıkları özenli çalışmalar sonucunda Türkiye’de bir ilk olan bu müzenin yapımını tamamladıklarını belirtti.

Müzede toplam 280 adet bitki çeşidi bulunuyor. Fotoğraf: Epoch Times Çiğdem Akdeniz

Hatay ilinde bulunan 2.000’den fazla bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkilerin birçoğunun tıbbi ve aromatik bitkiler olduğu saptanmıştır. Müzede bu bitkilerin 280 çeşidi sergilenmektedir.

Mustafa Kemal üniversitesi Öğretim üyesi Botanik uzmanı Doç. Dr. Ahmet İlçim tarafından Antakya ilinde yapılan uzun bir inceleme ve araştırma döneminden sonra tespit edilen bitki türleri diğer öğretim elemanlarının da yardımıyla müze haline getirilmiştir.


Fotoğraf: Epoch Times Çiğdem Akdeniz

Bitki türleri ziyaretçilere iki aşamalı olarak sunulmaktadır. Üst katlarda bitkilerin botanik bilgileri ve tıbbi kullanışları renkli fotoğraflarla anlatılmıştır.

Teras katlarda ise bitkilerin çiçeklerinin  fotoğrafları sergilenmektedir. aynı zamanda bitkilerin özellikleri ve faydalarıyla ilgili notlar bulunmaktadır

antakya aromatik bitki müze 6Alt katlarda bulunan odalarda ise yöreye özgü baharatlar, bitkilerin kullanıma hazır nihai hallerinin sunumları özel sepetlerde ve cam kavanozlarda sunulmuştur.

antakya aromatik bitki müze 3Yapılan araştırmalar göre Türkiye’de bulunan 10.000 bitki türünden 3.300 kadarının endemik olduğu tespit edilmiştir. Hatay’da 300 kadar endemik bitki bulunduğu göze alındığında ülkemizde bulunan endemik bitki türünün %10’nun Hatay ilimizde olduğu tespit edilmiştir.

Aromatik ve şifalı Bitkiler müzesi için eski bir Antakya evi kullanılmış. Fotoğraf: Epoch Times Çiğdem Akdeniz

Aromatik ve şifalı Bitkiler müzesi için eski bir Antakya evi kullanılmış. 

Müzeyi farklı kılan diğer bir ayrıntı Ziyaretçilere bitki çayı ikram edilmesi. tarihi bir konakta oldukça güzel ayrıntılarla görkemli ve şık bir düzen içinde bir çok bitki aromasıyla kendinizi huzurlu hissedeceğiniz bir ortam.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top