Ramazanda Tüketilmesi Gereken Besinler

Ramazanda sahur için tercih edilmesi gereken besinlerde önemli olan nokta; tüketilen gıdaların tokluk süresinin uzun olmasıdır. Tokluğu uzun sürdürecek besin grupları sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır. Açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesidir. ilk hedef kan şekerinin hızlı düşmesini engelleyecek tok tutan besinler almak olmalıdır.

Hurma:

Hurma ,protein, karbonhidrat,  lif  ve yüksek oranda  potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bulunması nedeni ile tok tutma özelliği birçok meyveden daha ön plandadır.

İftar zamanına kadar aç kalan vücutta halsizlik ve yorgunluk baş gösterir Orucun hurma ile açılması kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar

Arı sütü: 

Karbonhidrat, protein, vitamin, minarel bakımından zengindir. Sahurda yenecek bir kaşık arı sütü tüm gün tok tutma özelliğine sahiptir. fakat arı sütünü sahtesinden ayırmak zordur. Dikkat edilmesi gerekiyor. Gerçek Arı sütü  ekşimsi bir tada sahiptir ve krem rengindedir.

Kefir:

Probiyotik bir besin olan kefir aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. Kefir besinlerin emilimini kolaylaştırarak besin kaybını önlüyor ve böylece vucud ihtiyacı olan besini yeterince alabildiği için bitkin düşmüyor.

Yulaf:

Yulafı meyve salatalarınızda kullanarak sahur yemeğinden sonra tüketebilirsiniz.Bol miktarda protein, lif ,mineral ve vitamin içeriğiyle hem tok tutar hem de enerji verir.

Yumurta:

En iyi protein kaynaklarından biri olan yumurta mutlaka sahurda tüketilmesi gereken  besinler arasındadır. Kızartmadan çok haşlanmış olarak tercih ederseniz daha sağlıklı olur. çünkü ramazan ayında tüketilen kızartmalar iftara kadar olan sürede suya gereğinden fazla ihtiyaç duyulmasına sebep oluyor ve özellikle yaz aylarında susuzluk oruç tutan kişileri zorluyor. Bu nedenle yumurtayı haşlayarak nane ile birlikte tüketmeniz daha doğru bir seçim olacaktır

Cacık: 

Sahurda veya iftarda mutlaka cacık tüketilmesi öneriliyor. tok tutma özelliğinin yanı sıra vucudun su kaybını karşılıyor. çünkü salatalıkta bulunan su vucut tarafından daha uzun sürede emiliyor.cacığın içine soda ekleyerek mineral ihtiyacının da karşılanabileceği belirtiliyor.

Chia tohumu:

Chıa tohumu yüksek kalorili bir besindir. enerji vererek bitkinliği ortadan kaldırır. chia tohumu  antioksidandır ve içeriğindeki karbonhidrat ve proteinle tok tutma özelliğine sahiptir. içeriğinde aynı zamanda omega 3 vardır. besleyici ve faydalı bir tohumdur. bir tatlı kaşığı kadar tohumu yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz.

Antep fıstığı:

B6 vitamini, tiamin, magnezyum, E vitamini, kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakır gibi vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Kan basıncını dengeleme özelliğine sahiptir. Açlıktan kaynaklı tansiyon sorunlarının önüne geçmek için tüketilebilir.

Avokado:

Tekli doymamış yağ, potasyum, lif, B ,E, K vitaminleri bakımından zengindir. Bu yüzden mide boşalmasını geciktirir ve kan şekerinin ani yükselmelerinin önüne geçer. İftarda veya sahur yemeğinden sonra tüketilebilir. Yenmesi gereken diğer meyveler  karpuz ,kiraz gibi yaz meyveleri

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top