Cennet hurması olarak da bilinen Trabzon Hurması, Türkiye’de en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Şehir olarak da Kastamonu, Samsun, Mersin, Hatay, Ordu, Kocaeli ve Adana’da yetişen Trabzon Hurması ağacının boyu yaklaşık 5 m boyundadır. Trabzon Hurması ağacının maksimum ulaşabileceği uzunluk 12 m’dir. Trabzon hurması ağacının yaprakları mevsimsel olarak değişir ve yeşil, sarı, kırmızı ve turuncu renklere bürünür. Bu yüzden de, süs ağacı olarak da kullanılabilmektedir.
Cennet hurması ağacının meyvesi Sonbahar ayında olgunlaşır ve bu ağacın meyvesi oldukça şekerli ve tatlıdır. Ülkemizde de en çok tüketilen meyvelerden biri olan Trabzon hurması ve benzer türü olan Akdeniz hurması, dünya çapında 2 milyon ton üretilmektedir. Trabzon hurması üretimini en çok Çin gerçekleştirmektedir. Şili, Yeni Zelanda ve Avustralya ülkeleri de en çok Trabzon hurması üreten ülkelerin başında gelir. Türkiye’de Trabzon hurmasının yıllık üretim miktarı 15 bin ton civarındadır ve 40’dan fazla ilde Trabzon Hurması yetiştirilmektedir. En kaliteli Trabzon Hurması, hava nemine ihtiyaç duymakla beraber, soğuk iklimler de yetiştirilmektedir. Bu meyvelerin olgunlaşabilmesi için yaklaşık 150 gün gerekmektedir.
Trabzon Hurması İçeriği
Trabzon hurmasının içeriğin de bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. Karbonhidrat kaynağı olarak da bilinen Trabzon Hurması, C vitamini ve B vitaminini de içinde bulundurur. İçinde ki mineraller ise, fosfor, potasyum ve kalsiyum bulunmaktadır.