Vanilya Nasıl Üretilir
Vanilya birçok işlemden geçerek üretilir . vanilyanın kullanıma hazır hale gelmesi için bir çok süreçten geçmesi gerekir.. vanilya Çubukları yeşil meyve halindeyken aromasının kıvama gelmesi için 9 ay bekletilir. Meyve ilk koparıldığında yeşildir ve henüz tam anlamı ile tadı ve aroması oluşmamıştır. Bu tat ancak kurutma işleminden sonra oluşur. Meyve koparılır ve sonra güneşte kurutulur. Ancak günümüzde pek çok ülkede meyveler sıcak suda bekletildikten sonra güneşe konularak kurutulmaktadır. Bu kuruma sürecinde meyve yaklaşık %20 oranında küçülür. İşlem bittikten sonra ürünler ayrıştırılır 2 ay dinlendirilir.
Vanilya Özü
Vanilya özü, vanilya çubuklarının bir süre alkollü bir karışımda bekletilmesi ile elde edilir. endüstriyel veya ticari kullanımlarda bu yöntem tercih edilmektedir. Vanilya ve solüsyonun oranına göre derecelendirilir Örneğin 2X olan bir öz 1X olan öze göre 2 kat daha fazla Vanilya özü içerir, yani daha yoğundur ve daha az vanilya kullanarak aynı sonuc elde edilmektedir.
Vanilya Tozu
Vanilya daha çok toz olarak kullanılır. kurutulmuş çubuklar öğütülerek tozu elde edilir. tatlılarda ve pastalarda kullanıldığı gibi dondurma yapımında da kullanılır.
Vanilyanın Faydaları
* Akciğeri temizler, bronşları açar ve öksürüğü keser
* Strese karşı çok etkilidir.uykusuzluğa da iyi gelir
* Vanilya Ateş düşürücüdür
* Adet söktürür ve adet dönemindeki gerginliğe iyi gelir
* Hazmı kolaylaştırır.
* Mide ve sinir sistemini uyarır.
* Cinsel gücü arttırır.
* Vanilya Yağı, sinir sistemini uyarır fakat harici olarak kullanılmalıdır
* Kalsiyum, sodyum ve demir minerallerini barındırır.
* Çok az yağ içeren vanilyada hiç kolesterol yoktur, fakat şeker oranı yüksektir. Bu nedenle kalori değeri fazladır.
* Sinirleri yatıştırır ,Depresyona iyi gelir
* Hazmı kolaylaştırır. İştah kesici olduğundan zayıflamaya yardımcı olur.
UYARI :
Vanilyanın insan sağlığı için büyük zararları olmasada ölçülü kullanılması gerekir. Özellikle vanilya yağı ağızdan alınmamalıdır. Vanilya ve vanilya yağı aşırı kullanılmamalıdır.
Vanilya yağı birkaç damladan fazla alınırsa kusma yapabilir. Vanilya özütlerinin havayla temas etmeyecek şekilde, serin ve kuru ortamda muhafaza edilmesi gerekir.
//
//