Verem otu isminden de anlaşılacağı gibi çok eski yıllardan beri verem hastalığına şifa olmuş şifalı bir bitkidir. Verem otuna halk arasında canavar otuda denilir. Çünkü çiftçinin mahsulü için zararlı bir ottur. Verem otu çok yıllık bir bitki olup genellikle ormanların seyrek olduğu yerlerde kümeler halinde bir arada yetişir.
Ballıbabagillerin bir alt grubu olan teucriumgillerin Verem otugiller takriben 300 türü mevcuttur.Yaprakları 3-7cm uzunluğunda 2-5cm eninde, kısa saplı, yumurta şeklinde, kenarları kertikli, üzeri pörtüklü, koyu yeşil veya grimsi yeşil renkli, karşılıklı bir sonraki ile çapraz. Çiçeklerinin kupa yaprakları miğfer şeklinde, taç yapraklarının adaçayından farklı olarak üst dudağı yoktur. Yani Verem otu tek dudaklı olup buda dile benzer ve zerve yeşilimsi sarı renklidir. Döllenme tozlukları kahverengimsi kızıl renktedir. Verem otu, Avrupa ve Asya’nın batısında yaygın olarak yetişir ve genellikle nemli orman, mera ve çimenliklerle su kenarlarında yetişir.
Verem Otunun Faydaları:
* Verem otu yaraları iyileştirici etkisi ile bilinir. * Antibakteriyel yani mikrop öldürücü etkisi vardır. * Ödem söktürücü ve şişkinlik giderici olarak faydalıdır. * Terletici, damarları büzücü ve romatizmayı önleyicidir. * Homeopatide başta verem hastalıklarına özellikle de akciğer, lenf bezi, beze, kemik, eklem, hüye (haya) ve cinsel organlardaki vereme karşı kullanılır. * Ayrıca grip, öksürük, bronşit, bronşiel astıma, astıma, lenf şişmesi ve ağrıları, lenf damarlarının ağrı ve tıkanmasına karşı kullanılır. * Halk arasında; öksürük, bronşit, grip, üşütme, şişkinlik, iştahsızlık, romatizma ve guta karşı kullanılır. * Verem otu kanser türleri arasında lenf kanseri, akciğer kanseri, cilt kanseri için faydalı bir bitkidir.
Verem Otu Nasıl Kullanılır:
Verem otu çayı yapılarak içilir. Haricen; yara ve çıbanlara karşı lapası yapılarak sarılır. Verem otu çayı şu şekilde hazırlanır; İki kahve kaşığı ince kıyılmış, kurutulmuş veba otu demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bırakılır ve sonra süzülerek içilir.
Verem otunun bilinen bir yan tesiri yada zararı yoktur. Fakat mutlaka uygun şekilde bilerek kullanmak gereklidir.