Yağda Eriyen Vitaminler

 A, D, E, K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir. Peki yağda eriyen vitamin ne anlama gelir, öncelikle bu sorunun cevabını verelim. vitaminler suda çözünen ve yağda çözünen olmak üzere iki guruba ayrılır. Suda çözünen vitaminler vücudun ihtiyacı kadar emilir ve suya karışarak idrarla birlikte atılır, yani vücutta depolanmaz. Yağda çözünen vitaminler ise vücutta depolanan vitaminlerdir. yani dışarı atılmaz ve vücut ihtiyaç duyduğunda bu vitaminlere baş vurarak kullanır.

Bu vitamin gurupları Yediğimiz yağların veya karaciğerin ürettiği safranın yardımıyla emilirler.  Vücutta yağların içinde dolaşırlar ve yağlı dokularda depolanırlar.

Yağda çözünen vitaminlerin özellikleri ve görevleri nelerdir

A Vitamini: Göz sağlığı için önem arz eden bir vitamindir. Hücrelerin, dokuların sağlığını korur. Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırır aynı zamanda , kansere karşı koruma sağlar. Hücre yaşlanmalarını önler Üreme fonksiyonlarında önmeli rol oynar aynı zamanda kemik gelişimi için gereklidir. Cilt, tırnak ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar. A vitamini kaynakları  süt ve süt ürünleri, karaciğer, balık, yumurta, meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerdir.


D Vitamini:
Kalsiyum ve fosforun kemiklere ve dişlere geçişini sağlar. Kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir, Osteoporozu önler. Depresyonu önler. Tip 1 diyabet, kanser, kalp krizi ve MS oluşma riskini azaltır. Cilde direk güneş ışığı temas ettiğinde D vitamini sentezleyebilir. Kaynakları, güneş ışığı, peynir, yumurta ve somon balığıdır

E Vitamini: Antioksidan olan E vitamini kalp damar hastalıkları, Alzheimer ve kansere karşı korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan hücreleri, kaslar ve vücut dokuları için gereklidir. Cild sağlığını korur. Yaşlanmayı yavaşlatır. E vitamini Kaynakları, çiçek yağları, buğday özü, karaciğer, ceviz, badem, fındık, susam, yeşil sebzelerdir.

vitamins-intro-400x400K Vitamini: Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin sentezinde görev alır. Vücut proteinlerinin yapımında rol alır. Kaynakları, vücutta bağırsaklardaki bakteriler tarafından sentez edilebilen bir vitamindir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerde, az miktarda süt ve süt ürünlerinde, et, yumurta, tahıllar ve bazı meyvelerde bulunur.

A, D, E, K vitaminleri yağda eriyen vitaminler olduklarından emilimleri için ortamda yağ bulunması gerekir. Bu sebeple salatalarda 1 tatlı kaşığı sıvı yağ gezdirilebilir. Ancak yemekler yağlı ise ekstra yağa gerek yoktur.

Bu vitaminler Fazla miktarda alındığında genellikle karaciğerde depolanırlar bu nedenle yağda eriyen vitaminler eksiklikleri pek görülmez. Ancak bağırsak rahatsızlıklarında, emilim bozukluklarında, karaciğer rahatsızlıklarında emilim sorunu ortaya çıkabilir böyle bir durumda bu vitaminlerin eksiklikleri görülebilir.

Share this post

PinIt

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top