Yakı Otu

 yakiotuŞifalı ve de zararsız olan yakıotu türleri küçük çiçekli ve çiçek renkleri  ise kırmızımsı açık pembe veya beyazımsıdır.Şifalı türlerin, sap, yaprak ve çiçekleri olmak üzere bitkinin tümü toplanılarak kullanılabilir.


Zararlı olan yakı otu türü; Sert tüylü veya Uzun tüylü yakıotu  ve Orman yakıotu dur.

Küçük çiçekli yakı otu, sap, yaprak ve çiçekleri tannidler, Beta-Sitosterin şekerler ve flavonlar içermektedir. Kullanılması gereken türler arasında olan Küçük çiçekli yakıotunun, çiçeklenmeye başladığı dönem olan Haziran-Temmuz aylarında toprak üstünde kalan kısmı kesilir. Bütün halindeki (gövde, yaprak, çiçek) bitkiler demet yapılarak havadar ve gölgeli bir yerde asılarak kurutulur. Demetler iyice kuruduktan sonra ince bir şekilde kıyılır. Hazırlanan bu materyal, hava almayacak şekilde kaplarda muhafaza edilir.

 

Yakı otunun Faydaları

  • Küçük çiçekli yakı otu; Prostat hastalıkların da (prostat iltihabı, prostat büyümesi) kullanılan etkin bir bitki olarak tanınmış ve gerçek bir başarı göstermiştir.

  •  İdrar kesesi hastalıklarına karşı çay kürü etkili olarak kullanılabilmektedir. Prostat ameliyatı yapılmışsa, operasyon sonrası ortaya çıkan yanmalara veya meydana gelebilecek daha başka rahatsızlıklara karşı da yakıotu büyük bir başarı sağlar.

  • Mesane, prostat, döl yatağı kanseri ve böbrek hastalıklarında çay tedavisi oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bu hastalıklarda, tıbbi tedavinin yanı sıra küçük çiçekli yakıotu çayının, iyileşmeyi destekleyebilecek bir kür olarak kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. İçerdiği etken maddeler, tedaviye hiçbir olumsuz etki etmeyeceğini kanıtlamaktadır.

  • Yakıotu, kabızlıklık yapma özelliği ile ishali keser.

  •  Yaprakları yaraların üzerine konulursa, şişkinlik ve iltihapları dağıtır.

  •  Prostat büyümesini önlemeye yardımcı olur.

  •  Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırmasına yardımcı olur.

  •  Öksürüğü giderici etkileri ile astım ve boğmaca hastalıklarda faydalıdır.

 

Yakı Otu Nasıl Kullanılır

Yakı Otunun kurutulan kökleri ve yaprakları kullanılır. Köklerinin kaynatılması ile elde edilen çayı içilebilir ya da gargara olarak kullanılır. Haricen ise lapa haline getirilen yaprakları ya da soyulmuş kökleri kullanılabilir.

 


Yakı Otu Çayı 

kettle_caydanl_k_png_81 tatlı kaşığı yakıotu, 1 su bardağı kaynar su ile demlenir. Su bardağının ağzı kapatılarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır ve demlenince süzülür.

Taze olarak demlenen çay, sabah aç karnına ve akşam yemeğinden yarım saat önce olmak üzere günde 2 defa 1’ er bardak içilir.

Yakı otu çayı 2 haftadan fazla içilmemelidir.. 2 haftalık kürden sonra 2-3 gün ara vermek gerekmektedir. Yakıotu ısırganotu ile eşit oranda karıştırılarak kullanılabilir. Düzenli ve doğru şekilde yapıldığında faydalı olacaktır.

 

Zararlı Olan Yakı otu Türleri 

Bu iki türü ayırt edici özellik, çiçekleri ilk açtığında başparmağınız büyüklüğünde ve renginin erguvan oluşudur. Sert tüylü veya Uzun tüylü yakıotu  sığ ve durgun suların içinde yada kenarlarında, 140-160 cm. kadar boylanabilen gruplar halinde yetişirler. Gövde ve yaprakları etli görünümde, yaprakların alt tarafları hafif tüylü dür.

Orman yakıotu  da aynı boya erişebilen ve özellikle adından da anlaşılacağı üzere ormanların ağaçsız kesimleri ile orman bölgelerinin kıyılarında yetişir. Sert tüylü yakıotu’ nda olduğu gibi erguvan rengindeki büyük çiçekleri, üçgen şeklinde uzun salkımlar halinde, kırmızıya benzer gövdenin uç kısmında açarlar. Orman yakıotu (E. angustifolium) türüne çok fazla rastlanmaktadır. Bu iki tür hiçbir zaman hastalıkların tedavisinde kullanılmazlar.

 

dikkat Küçük çiçekli yakıotu ile yapılan 2 haftalık kürden sonra 2-3 gün ara vermek gerekmektedir. Ara vermeksizin uygulanan tedavi yöntemlerinde bazı kişilerde kabızlık görülmektedir.

 Bilinen başka bir yan etkisi yoktur.

 

⇔ Bitki Center size en doğru ve kapsamlı bilgiyi sunmayı amaçlamaktadır.
Bir çok kaynaktan beslenerek titizlikle konu paylaşımı yapılmaktadır.
Eğer sunduğumuz bilgilerin yalnış yada eksik olduğunu düşünüyorsanız lütfen bize bildirin ve
bildiklerinizi bizimle paylaşın.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top