Yenibahar Nedir?

Vatanı Batı Hind Adaları ve Amerika’dır.

Mersingillerden yaprağını dökmeyen bir ağacın kurumuş çiçeklerinden elde edilen bir
tohumdur.İyice olgunlaşmış çiçeklerden tohumlar toplanıp  kurutulur ve öğütülür.

Yenibahar çeşitli yemeklerde baharat olarak kullanılır.Tadı baharat karışımını andırır .Karanfil, Hindistan cevizi ve tarçının karışımına benzer bir tadı vardır.

Çorbalarda et yemeklerinde  ve iç pilavlarda kullanılır. aynı zamanda ,turşuların,konservelerin, kek ve bisküvilerin, pudinglerin,baharatlı jölelerin tadlandırılmasında kullanılır.kullanıldığı yiyeceklere güzel bir tat ve hoş bir koku vermektedir. Yılda 500 ton tüketilmektedir.

127_22

Çoğunlukla Jamaika’da yetişen bir biber çeşididir. Bu yüzden “Jamaika biberi” olarak da bilinir.

Yenibahar  taneleri Avrupa’ya 1601 yılında Columbus ve arkadaşları tarafından  getirilmiştir ancak hoş ve aromatik kokusuna rağmen uzun yıllar yenibaharın kullanımı yaygınlaşmamıştır

 Yenibahar özellikle İsveç mutfağında çok özel bir yere sahiptir.Ringa balığı bu baharat ile marine edilir.

İngiltere’de ulusal baharat olarak anılır. Hatta yenibahar allspice’ yani ‘tüm baharat’ gibi bir anlamı olan kelime ile bilinir.

 

 

Yenibahar Tohumunun Faydaları

  • Damar sertliğini önler.

  • Hazmı kolaylaştırır.

  • Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

  • Unutkanlığı giderir. 

  • Vücudun direncini artırır.

  • Banyo sonrası özellikle eklem ağrısı bulunan bölgelere yenibahar yağı sürüldüğünde bitkinin anestezi etkisi ile ağrıları dindirir

  • 2010 yılında yayınlanan Fitoterapi Araştırması yenibaharın sinir sisteminde meydana gelen sorunlar nedeniyle yaşanan ağrıları hafiflettiği yönünde sonuçlar yayınlanmıştır

  • Antiseptik, anestetik, analjezik ve antioksidan özellikleri bulunan yenibahar vücutta pek çok hastalığa neden olabilen serbest radikallere karşı korunma sağlar.

  • Yenibahar geleneksel olarak ciltte bakteri ya da mantar enfeksiyonları nedeniyle meydana gelen yaraların tedavisinde etkilidir.

  • Kuru öksürük, nezle, bronşit ve depresyon tedavisinde kullanılmaktadır.

  Öneri: Taneleri temin ederek sadece kullanacağınız kadarını öğütüp kullanırsanız daha etkili olur.

 

Yenibahar yağı

Anestezik: Uyguladığı yere  lokal olarak hissizleşme ya da anestezik etki yapar. Nevralji, kas, kemik ve eklem ağrılarında gidermeye yardımcı olur. Bununla birlikte arı ve böcek sokmalarında ağrı gidermek için kullanılır.

Analjik (ağrı kesici olarak) : Baş ağrıları, soğuk algınlığına bağlı ağrılar, sinüzit ve diğer ağrılarda kullanılır. Yan etki oluşturan diğer ağrı kesiciler ve analjiklere iyi bir alternatiftir.

Gevşetici: Sinirsel sıkıntıları yatıştırır, beyin ve  vücutta rahatlatıcı ve yatıştırıcı etki oluşturur. Bu özellikleriyle kramp ve spazmlarda kullanılabilir. Ayrıca uykusuzluk sorunlarında uyumaya yardımcıdır.

Stimülan: Kan akışında, hazımda ve vücut salgılarında uyarıcı  tesiri vardır.

Diğer kullanım alanları: Mide gazı, hazımsızlık, tonik , karminatif (karın gazı giderici) , antioksidan, antiseptic, bronşit, öksürük ve soğuk algınlıkları, artrit.

 Amaca göre zencefil, lavanta, geraniyum, portakal, paçuli, ylang-ylang yağları ile karıştırılıp kullanılabilirsiniz.

 

Kullanımı :

  Masaj: Bu uygulama insan organizmasının kemik, kas ve sinir sistemi iyi bilen masörlerce yapılmalıdır. Tahriş edici özellikleri nedeniyle uçucu yağların masaj için doğrudan kullanılması uygun değildir. Taşıyıcı yağlarla seyreltilmesi gerekir. Seçtiğiniz esansiyel yağları, tavsiye edilen taşıyıcı yağın içine damlatarak harmanlayabilirsiniz. (Her 10 ml için 5 damla)

 Kompres: Bir mendil veya peçeteye birkaç damla esansiyel yağ damlatılarak tavsiye edilen bölgeye uygulanabilir.

 İnhalasyon: Salon veya odalarda, koku taşları veya koku lambaları üzerine 3-4 damla sevdiğiniz bir Nival Aromaterapi Uçucu Yağı veya karışımları ile, sakinleştirici, dinlendirici,rahatlık ve neşe veren, kışın soğuk algınlığından koruyucu ve tedavi edici ortamlar yaratılabilir.

 Banyo: Ilık suyla dolu bir küvete 8-10 damla yağ ekleyin ve elinizle dağıtın. Aromanın etkisini görmek için en az 10 dakikanızı suda geçirin.

 Friksiyon: Yeterli miktar yağ, baş parmak, parmaklar, el ayası ile yapılan, küçük alanlı dairesel kaydırma ve bastırma hareketleri ile uygulanır. Friksiyon, deri altındaki kas ve dokuları etkiler. Etkisi doğrudandır.

 Dahili kulanım (İçme): Bir çay kaşığına 3-4 damla veya bir bardak meyve suyuna 7-8 damla ilave edilerek içilebilir.

 

Uyarı: Mukus zarda ve deride yüksek yoğunlukta ve yüksek doz kullanımında tahriş edici olabilir. Bu sebeple düşük yoğunluklu ve az dozlarda kullanılmalıdır. Bu yağı aldığınız firmanın uyarı ve kullanım tavsiyelerine riayet ediniz. Hamile kadınlar kullanımından sakınmalıdır.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top