Zambak Bitkisinin Özellikleri ve Faydaları

zambak.jpg

Nerium adı ile de bilinen bu bitki türü, ülkemizin iki bölgesinde yetişmektedir. Ege ve Akdeniz bölgelerimiz de yetişen zakkum, Anadolu’da su kenarların da yetişir ve zehirlidir.

Zakkum Nasıl Bir Bitkidir?

Alüvyonlu toprakları seven bu bitki türü, daha çok sıcak iklimlerde yetişmektedir. Zakkum yapraklarında C vitamini bulunmaktadır ve içinde oleandrin, reçine ve glikoz da bulunur. Kış mevsimi ile arası pek iyi olmayan zakkum bitkisi, -4 dereceden sonra ölme tehlikesi yaşamaktadır. Çiçekleri beyaz ve pembe renkte olan zakkumun yaprakları ise, yeşildir. Bu bitki kışları da yeşil kalabilme özelliğine sahiptir.

Zakkumun Faydaları Nelerdir?

Kas ağrısı çekenler için tavsiye edilen zakkumun kanser ile mücadele de etkili bir silah olduğu bilinmektedir. İdrar söktürme ve vücuttan su atmaya yarayan zakkum, zehirli bir bitki olduğundan dolayı doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Tavsiye edilen ise, bu bitkiyi doktor tavsiyesi haricinde kesinlikle kullanmamanızdır.

Zakkum Bitkisinin Bakımı

Zakkum güneşi çok sever, o yüzden direk güneş gören yerler de yetiştirilmesi çok önemlidir. Yeni dikilen zakkumlar sulanmaya ihtiyaç duyar ve özellikle de yazın düzenli olarak sulanmalıdır. Olgunluk seviyesine ulaşan zakkumun sulanmaya ihtiyacı yoktur. Bu yüzden yeni dikilen zakkumlar 2 yıl boyunca sulanmalıdır.

Toprak verimliyse gübreleme yapmanıza gerek kalmaz. Zakkum, verimsiz topraklarda yetişiyorsa, o zaman gübreleme ihtiyacı doğmaktadır. İlkbahar da gübreleme işlemini sürekli yapmanız gerekmektedir. Saksıda zakkum yetiştirenler de, ayda iki defa bitki besini vermelidir( su ile karıştırılan bitki besini olmalıdır).

Yeni dikilmiş zakkumlar kesinlikle budanmamalıdır ve 2 yıl dolduktan sonra budama yapılabilir. Özellikle de sonbahar mevsimin de budama işlemi yapılmalıdır. Eğer güçlü ve büyük bir zakkuma sahipseniz, yine son bahar ayında budama yapmalısınız. Dalları çiçekleri geçtiyse eğer, uzun dallar budanmalıdır. Yazları da solmuş veya cansız çiçekleri budamanız gerekmektedir.

Zakkum-Bitkisi

Çok küçük, yani bodur zakkum yetiştirenler de, dipten budama yapmalıdırlar. Budama işleminin yazın yapılması gereklidir ve budama için zakkumun en az 3 yaşında olması gerekmektedir. Çiçekleri geçen dalların bir kısmını yarısından, bir kısmını da dibinden kesin. Sonbaharda da dipten kesme işlemi yapın.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top